Je kunt je tegenwoordig iedere dag wel afvragen of de oliemarkt een stieren- of berenmarkt is. Waar dit bij de meeste markten wel even stabiel blijft, verandert de oliemarkt bijna iedere dag weer en is de markt al regelmatig van stier naar beer gegaan en weer terug. Meer over dit opvallende verschijnsel in de oliemarkt, lees je op deze pagina.

Oliemarkt: van stier naar beer en weer terug

Olie zit recent weer in een stierenmarkt, ofwel een opgaande markt. Dit lijkt goed nieuws, maar het kan iedere dag weer veranderen. Een tijdje geleden was de markt namelijk nog een beer, ofwel een neergaande markt. De olieprijs is al vijf keer van een berenmarkt in een stierenmarkt terecht gekomen en weer terug gegaan, zo blijkt uit cijfers van The Wall Street Journal.

Een stijging of daling van twintig procent luidt het begin van een stierenmarkt (plus twintig procent) of een berenmarkt (min twintig procent) in. Om steeds op en neer te gaan van stier naar beer en weer terug, moet er dus veel gebeuren in de oliemarkt en dit is zeker het geval. De laatste keer dat de oliemarkt in deze situatie zat, was in het jaar 1998.

Een echte rally voor de oliemarkt

Vanaf 11 februari van dit jaar zette de prijs van olie een opmars in. Het resultaat: een rally van 95 procent tot 8 juni. Na deze datum zakte de olieprijs weer en wel met 23 procent. Inmiddels is de prijsdaling weer weggewerkt, maar de toekomst van olie is nog altijd onzeker.

In het jaar 2015 werd de grens tussen stieren- en berenmarkt vier keer overschreden. In 2014 gebeurde dit niet één keer en in de bewogen jaren 2008 en 2009 gebeurde het ook vier keer. Dat het in 2016 zo veel gebeurt, is dus erg opvallend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation