In de agrarische sector hebben bedrijven op dit moment een grote fusie- en overnamedrift. Door deze ambitieuze drift om te fuseren en over te nemen en vooral een gunstige situatie op de markt, denkt fondsbeheerder Erik Landgraff van de Noorse vermogensbeheerder Skagen dat beleggers meer naar de kansen van de agrarische sector moeten kijken. Skagen is de agrarische sector zelf met meer interesse gaan volgen en deed dit vooral nadat de prijzen van onder meer sojabonen en maiskolven flink zijn gedaald. Nadat de landbouwbedrijven hun investeringen terug schroefden en de inkomsten van leveranciers zijn gedaald, zijn de aandelen in waarde gezakt. Volgens Skagen zorgt dit voor kansen voor beleggers.

Meer productie interessant voor beleggers

De wereldbevolking groeit naar verwachting tot maar liefst 10 miljard mensen in het jaar 2050 en dit betekent dat de voedselproductie flink opgevoerd moet worden. De Verenigde Naties schatten dat de voedselproductie de komende jaren met 70 procent zal toenemen en dit moet volgens Skagen gerealiseerd worden door meer landbouw en/of efficiëntere productie. Voornamelijk het efficiënter produceren van voedingsmiddelen moet volgens de vermogensbeheerder bijdragen aan meer voeding en dit betekent dat aandelen van bedrijven die efficiënter produceren goede vooruitzichten hebben. Denk hierbij aan bedrijven die actief zijn in de agro-chemie sector en direct bij kunnen dragen aan efficiëntere productie.

Veel fusies en overnames in agrarische sector

Op dit moment zijn er veel fusies en overnames in de landbouw. Dit komt omdat landbouwbedrijven samen willen klonteren, zodat de bedrijven nog meer van schaalvoordelen kunnen profiteren en het voor nieuwkomers lastiger zal worden om een stukje van de markt te veroveren. Vorig jaar kondigden Dow Chemical en DuPont al aan om verder samen te gaan, maar er zijn nog meer fusies en overnames op komst die de markt zullen beïnvloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation