Volkswagen heeft in de Verenigde Staten een boete van maar liefst 2,8 miljard dollar (omgerekend 2,6 miljard euro) opgelegd gekregen vanwege het zogeheten dieselschandaal. Het Duitse autobedrijf kreeg de boete opgelegd van een Amerikaanse rechter nadat het bedrijf zes weken eerder schuld bekende in een schikkingszaak met de Amerikaanse justitie.

 

De truc die Volkswagen gebruikte om dieselauto’s milieuvriendelijker te laten lijken, is bij 600.000 voertuigen in de VS toegepast. Voor deze 600.000 voertuigen krijgt de autofabrikant dan ook een boete. Meer over de boetes die Volkswagen in de Verenigde Staten moet betalen, lees je op deze pagina.

 

Nog een rechtszaak met 1,5 miljard boete

De boete van 2,8 miljard dollar is niet de enige boete die Volkswagen moet betalen in de Verenigde Staten. In een andere rechtszaak, aangespannen door de Amerikaanse overheid tegen de Duitse autobouwer, moet Volkswagen namelijk 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro) betalen. Ook wordt er 11 miljard dollar door Volkswagen opzij gezet om de auto’s van de gedupeerde consumenten in Amerika terug te kopen. Dit bedrag komt omgerekend uit op ongeveer 10,3 miljard euro.

 

Volkswagen betaalt 4,3 miljard dollar aan Amerikaanse autoriteiten om verdere vervolging vanwege het dieselschandaal in de Verenigde Staten te voorkomen. In andere landen staat het bedrijf nog wel diverse rechtszaken te wachten.

 

Andere afspraken in de schikking

Volkswagen moet niet alleen geld betalen om de rechtszaken in de VS te schikken, maar moest ook onder andere schuld bekennen. Daarnaast moest het bedrijf forse hervormingen beloven en wordt er een onafhankelijke toezichthouder aangetrokken die de bedrijfsvoering van Volkswagen in ieder geval de komende drie jaar moet controleren. Al met al heeft Volkswagen dus veel last van het dieselschandaal, niet alleen in Amerika. Ook in andere landen staat de autobouwer hoge boetes en diverse schikkingen te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation