Wederom nieuws in de overnamestrijd van AkzoNobel. Het Nederlandse verf- en chemiebedrijf heeft in een officiële verklaring namelijk aangegeven niet op het verzoek van aandeelhouders in te gaan. Enkele aandeelhouders van het bedrijf willen een buitengewone aandeelhoudersvergadering inplannen, om over de positie van de president-commissaris Antony Burgmans te stemmen.

 

Afwijzen verzoek is volgens de wet

In de verklaring over het niet inplannen van de buitengewone aandeelhoudersvergadering, geeft AkzoNobel onder andere aan dat dit gewoon mag volgens de wet. Volgens de wet hebben aandeelhouders met minimaal 10 procent van de uitgegeven aandelen namelijk het recht om een verzoek in te dienen voor een bijzondere aandeelhoudersvergadering. Het is vervolgens aan de commissarissen van het betreffende bedrijf om te bepalen of dit verzoek goedgekeurd wordt. Hierbij moet er sprake zijn van een redelijk belang. Dat AkzoNobel het verzoek heeft afgewezen, mag dus gewoon.

Volledige steun voor Antony Burgmans

Enkele aandeelhouders van AkzoNobel willen stemmen over de positie van Antony Burgmans binnen AkzoNobel. Dit willen zij onder andere omdat hij weigert de onderhandelingen aan te gaan met het Amerikaanse PPG Industries, dat AkzoNobel over wil nemen. Volgens de commissarissen van het bedrijf, die het verzoek dus weigeren, is een buitengewone aandeelhoudersvergadering over de president-commissaris van AkzoNobel “onverantwoordelijk, disproportioneel, schadelijk en niet in het belang van het bedrijf”. Ook wordt de volledige steun voor Brugmans uitgesproken.

 

Elliot Advisors is de aandeelhouder die het meest uitgesproken tegen Burgmans is. Een vertegenwoordiger van dit bedrijf, die in de vergadering van AkzoNobel even het woord nam, werd vooral met boegeroep ontvangen. Het lijkt dus dat niet alleen de commissarissen van AkzoNobel Burgmans steunen, maar dat de meeste aandeelhouders dit zelf ook doen. Veel aandeelhouders vinden het beleid van AkzoNobel rond de mogelijke overname door PPG Industries niet goed, maar zijn het ook niet eens met het aanwijzen van één enkele zondebok.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation