Na de sterke rally’s van vorige week, nemen veel beleggers hun winst op edelmetalen. In plaats van verder in edelmetalen te investeren, stappen ze nu massaal over in olie- en cacao ETP’s. ETP’s worden ook wel Exchange Traded Products genoemd en zijn passieve beleggingsproducten met hetzelfde rendement als een bepaalde markt. Over het algemeen volgen ETP’s, net zoals ETF’s, een bepaalde benchmark of index.

 

Veel uitstroom bij goud

Goud is dicht in de buurt gekomen van het koersdoel van 1300 dollar per troy ounce. Nu stappen veel beleggers juist uit deze veilige haven: er was een uitstroom van 30 miljoen dollar bij diverse goud ETP’s.

 

De beleggers die goud nu links laten liggen, lijken naar olie- en cacao ETP’s te gaan. Er is sprake van een opportunistische instroom in olie ETP’s, onder andere door een correctie in de olieprijs enkele dagen geleden. Dit kwam door teleurstellende cijfers over de Amerikaanse olievoorraad. Deze voorraad was minder gedaald dan gedacht.

 

Prijsdaling in cacao trekt beleggers aan

Net zoals olie, is ook cacao op dit moment erg populair onder beleggers van over de gehele wereld. Dit komt onder andere door spotprijzen voor cacao in New York en Londen. Deze prijzen bereikten onlangs het laagste niveau in vier jaar tijd. De cacaoprijs is de afgelopen maanden met 42 procent afgenomen. Het is een van de slechtst presterende commodities, maar daardoor wel erg goedkoop aan te schaffen. Waar goud nu erg duur is, is cacao erg goedkoop. Veel beleggers steken het geld dat ze voorheen in hun veilige haven staken, nu daarom in cacao. Doen nog meer mensen dit, dan gaan de prijzen vanzelf stijgen. In dit geval zijn er veel beleggers die flinke winsten maken.

 

Toch zijn er veel beleggers die hun geld gewoon in goud ETP’s laten zitten. Er zijn namelijk nog steeds diverse politieke- en economische onzekerheden en in onzekere tijden investeren veel beleggers toch het liefst in goud.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation