Wanneer een bedrijf goed draait, is het een heel stuk makkelijker om nieuw geld binnen te halen. Dit kan het bedrijf doen door nieuwe aandelen uit te geven, de kopers worden dan mede-eigenaar van het bedrijf. Een andere manier om geld binnen te halen, is geld lenen via een obligatielening.

Zekerheid bij Amazon

Zo ligt de Amerikaanse internetgigant Amazon bijzonder goed in de obligatiemarkt. Obligaties die het bedrijf eerder uitgaf, worden met winst verhandeld. Wat dat in de praktijk betekent? Obligaties dragen coupons die ieder jaar op een vaste datum recht geven op een rente-uitkering. Die wordt berekend over de waarde die op de obligatie gedrukt staat. Over deze nominale waarde van de obligatie ontvangt de obligatiehouder dan een bepaalde rente. In het geval van Amazon kan dit bijvoorbeeld een percentage zijn van 2,5% of 3%. Als beleggers veel vertrouwen hebben in een bedrijf, zijn ze bereid om de obligaties van een andere belegger te kopen voor meer dan de nominale waarde. Dit betekent dat de rente die ze in werkelijkheid over hun geïnvesteerde geld ontvangen, iets lager ligt dan de rente die op de coupon gedrukt staat. Ze hebben immers meer voor de obligatie betaald. Maar dit doen ze bij obligaties van Amazon graag, omdat ze heel zeker weten dat Amazon haar obligatielening op de vastgestelde datum zal terugbetalen.

Iedereen wil Amazon

Hoe ze dit zo zeker weten? Wordt naar de cijfers van Amazon gekeken, dan is het duidelijk dat dit internetbedrijf booming is. Alleen al sinds het begin van dit jaar is de aandelenkoers van het bedrijf met bijna 33 procent (!) gestegen. Wordt iets verder teruggekeken, over de afgelopen 5 jaar, dan steeg het aandeel Amazon met een kleine 400 procent. In zo’n bedrijf wil iederéén wel investeren.

Op weg naar de 1.000 dollar

Er wordt door toonaangevende analisten verwacht, dat de waarde van het aandeel Amazon iedere drie jaar zal verdubbelen. Naar verwachting wordt met de waarde van het aandeel heel spoedig de 1.000 dollar grens gepasseerd. Amazon blijft intussen bijzonder innovatief. Steeds worden nieuwe activiteiten uitgeprobeerd en nieuwe markten aangeboord. Veel beleggers die in een vroegtijdig stadium in Amazon belegden, zijn er rijk van geworden. Met name het beleggen in aandelen van het bedrijf bleek lucratief. Obligaties werden vooral gekocht om de beleggingsrisico’s goed te spreiden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation