Niet alleen particulieren sluiten geregeld een lening af. Ook bedrijven maken veelvuldig gebruik van leningen en financieren daarmee hun groei. Zeker nu de rentetarieven zo laag zijn, is lenen zeer aantrekkelijk.

Blijven groeien is belangrijk

Niet alleen traditionele bedrijven streven naar uitbreidingsmogelijkheden. Ook een modern bedrijf als Fastned streeft een doorlopende groei na. Fastned runt hip ogende elektrische laadstations langs de snelwegen en in stedelijke gebieden. Het bedrijf is daarmee marktleider en wil dat ook graag blijven. Veel geld is afkomstig uit een investeringsfonds. Maar om te blijven groeien probeert Fastned ook particuliere financiering uit de markt te halen.

Flinke rentelasten de komende jaren

Het was om die reden dat het bedrijf onlangs een nieuwe obligatielening in de markt zette. De looptijd van deze lening zal 5 jaar zijn. Inmiddels is bekend welk bedrag Fastned ermee heeft opgehaald. Het gaat maar liefst om 7,7 miljoen euro, waarmee het bedrijf haar verdere uitbreiding kan financieren. Een enorme meevaller voor het bedrijf, maar het rendement van 6 procent was dan ook heel aantrekkelijk voor beleggers. Dit zal Fastned per jaar zo’n half miljoen euro kosten. Dat is best een risico voor een onderneming die nog niet zo erg snel groeit.

Fastned hoopt op snelle klantengroei

Natuurlijk lopen deze beleggers een flink risico. Fastned ontvangt per dag nog maar een zeer gering aantal klanten. Maar het bedrijf gokt erop dat dit in de nabije toekomst anders zal zijn. Rijden er op een bepaald moment meer elektrische auto’s rond, dan kan Fastned ze met snelladen bedienen. Volgens medeoprichter Bart Lubbers zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in de obligaties van het bedrijf. Dit terwijl Fastned nog steeds verlieslijdend is.

Voor blijven op waterstof

Met Fastned is het waarschijnlijk gewoon afwachten. Het aantal laadstations moet uiteindelijk rond de tweehonderd komen te liggen. Momenteel is het aantal operationele stations de zestig gepasseerd. Ook zal het bedrijf met een schuin oog kijken naar de ontwikkelingen die spelen bij het rijden op waterstof. Ook om deze ontwikkeling voor te blijven moet de onderneming zorgen voor een snelle groei.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation