Geld lenen voor een nieuwe keuken. Kan je dat gewoon doen? Is het handig of eigenlijk niet? Nu de huizenmarkt weer aantrekt zet dit ook andere sectoren in beweging. Zoals bijvoorbeeld de keukenleveranciers en badkamerleveranciers. Maar als je niet genoeg spaargeld voor een nieuwe keuken hebt, kun je dan geld lenen?

Financiering nog maar tot 102 procent

Nieuwe hypotheekregels maken het een stuk moeilijker om de nieuwe keuken te financieren. Werd vroeger de hypothecaire lening hiertoe uitgebreid, tegenwoordig mag een bank nog maar hypothecair geld verstrekken tot 102 procent van de waarde van de woning. Wordt de waarde van een door jou aangekochte woning niet verhoogd als je de keuken vernieuwt, dan wordt uitbreiding van de hypothecaire lening al moeilijk.

Consumptief lenen?

Gelukkig kun je ook een gewone lening afsluiten. Is die voor een verbouwing bestemd, dan mag je de rente daarover van de belasting aftrekken. Zo’n lening heeft een veel kortere looptijd dan je hypotheek, dus je lost hem ook sneller af. Zo kun je de extra kosten die consumptief lenen met zich meebrengt beter overzien.

Hoe ontwikkelt het spaaroverschot zich?

Toch zal lenen niet in elk geval nodig zijn. Dit lijkt althans de gedachte te zijn bij steeds meer mensen. Wordt naar de statistiek gekeken, dan nam het spaaroverschot binnen de Nederlandse economie de afgelopen drie jaar af. Van 10 procent overschot in 2013 kwam dit overschot in 2016 op nog maar 7,9 procent uit. Dit betekent dat consumenten in de afgelopen paar jaar flink meer zijn gaan besteden en dat ook bedrijven meer hebben geïnvesteerd. Door bedrijven wordt vooral in nieuwbouwwoningen geïnvesteerd. Dat is gunstig voor de Nederlandse economie, want de woningsector trekt andere sectoren stevig met zich mee.

Meer besteden zonder extra inkomsten

Opvallend is dat tegenover de toename van de bestedingen door huishoudens met 16 miljard euro in de afgelopen drie jaar, nauwelijks een inkomstenstijging stond. Bij de bedrijven namen de financiële bezittingen wél toe. Zij investeerden hiertoe vooral in aandelen van bedrijven die niet aan de beurs genoteerd stonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation