Veel beleggers lezen jaarverslagen van beursgenoteerde bedrijven om te achterhalen of het wel of niet verstandig is om in het betreffende bedrijf te investeren. De meeste onderdelen van het jaarverslag zijn vrij begrijpelijk, maar er komen ook veel begrippen in voor die je misschien nog niet kent. In dit artikel worden vier begrippen beschreven die belangrijk zijn om het jaarverslag goed te weten, maar waar veel beleggers de betekenis niet van kennen. Door dit artikel door te lezen, wordt het gemakkelijker om een jaarverslag goed en snel door te nemen.

 

Begrip 1: EBIT

EBIT is een Engelse boekhoudkundige term. Het is een afkorting, die voor ‘Earnings Before Deduction of Interest and Tax’ staat. In het Nederland betekent de term simpelweg winst voor aftrek van rentes en belastingen. In Nederlandse jaarverslagen komt deze term ook altijd terug.

Begrip 2: EBITA

De term EBITA is vergelijkbaar met de afkorting EBIT. De extra letter staat in dit geval voor het Engelse woord ‘amortisation’. Dit betekent in het Nederlands ‘afschrijving’. In dit geval gaat het dus om de winst voor aftrek van rentes, belastingen en afschrijvingen.

 

Begrip 3: EBITDA

EBITDA is weer vergelijkbaar met de afkorting EBITA. De extra letter in deze afkorting staat voor het Engelse woord ‘depreciation’. Dit woordt betekent in het Nederlands afwaardering.

 

Begrip 4: EPS

Tot slot zie je de afkorting EPS vaak terug in jaarverslagen van beursgenoteerde bedrijven. EPS staat voor Earnings per Share. Dit betekent dat deze afkorting de winst per aandeel (WPA) aangeeft.

 

De winst per aandeel (EPS of WPA in het Nederlands) wordt vaak weergegeven als basic en diluted EPS. Bij de basic EPS wordt de winst door het totaal aantal uitstaande aandelen gedeeld. Bij de diluted EPS wordt er ook rekening gehouden met uitstaande aandelenopties. De diluted EPS wordt in het Nederlands ook wel de verwaterde winst per aandeel genoemd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation