Nederlandse chipmaker NXP wordt overgenomen door Qualcomm en wel voor een bedrag van ongeveer 47 miljard euro. Dit heeft Qualcomm bekend gemaakt nadat de besturen van beide bedrijven akkoord gingen met de overname. Om NXP over te nemen, koopt Qualcomm de benodigde aandelen voor de overname voor 110 dollar per aandeel. Dit komt neer op een totaalbedrag van 47 miljard dollar.

NXP: een korte kennismaking

NXP is een voormalig onderdeel van Philips en is alweer enkele jaren zelfstandig actief op de markt. Het begon als een klein onderdeel van Philips, maar is uitgegroeid tot groot leverancier van chips voor onder andere de auto-industrie. Ook levert het bedrijf chips aan andere bedrijven, in diverse branches. Qualcomm is ook gespecialiseerd in het maken van chips, onder andere voor smartphones. Door NXP over te nemen, wil Qualcomm de business verder uitbreiden.

Reorganisatie loopt nog

De reorganisatie door de overname is momenteel nog in volle gang. Vakbond CNV Vakmensen heeft in ieder geval nog veel vragen over de overname en bijbehorende reorganisatie. De vakbond vraagt zich onder andere af welke gevolgen de overname op de lange termijn heeft voor de continuïteit van het bedrijf en de werkgelegenheid in Nederland. Volgens de bond vraagt het personeel van NXP zich af wat de overname voor allerlei lopende veranderingsprocessen betekent. Wel is het zeker dat NXP wordt overgenomen door Qualcomm: hier kan de vakbond of het personeel van NXP weinig meer aan doen.

Wat de overname van NXP echt voor gevolgen heeft voor de medewerkers van het bedrijf, is nog niet bekend gemaakt. De reorganisatie is in gang gezet, maar het is niet bekend of er veel banen verloren gaan of juist banen bij komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation