Gaan telecombedrijf Verizon en Internetonderneming Yahoo tot een vergelijk komen rond het overnamebod dat Verizon eerder deed? Het is allemaal nog niet zo zeker.

Verizon sterker tegenover Facebook en Google

Verizon kocht in 2015 provider America Online (AOL) en deed in 2016 een bod van 4,8 miljard dollar op Yahoo. De bedoeling is om na de overname AOL en Yahoo samen te voegen. Hiermee komt Verizon sterker te staan tegenover haar concurrenten Facebook en Google. Twee maanden nadat het bod was uitgebracht kwamen er zowel een hackschandaal als een spionageprobleem bij Yahoo aan het licht. Hierover is nog veel onduidelijk, maar bij Verizon is men bang dat deze schandalen de waarde van Yahoo negatief beïnvloeden.

500 accounts gekraakt

Yahoo gaf op 22 september toe dat door hackers van 500 miljoen gebruikers de accounts zijn opengebroken. Daardoor vielen namen, adressen, accountcodes en dergelijke in hun handen. Het lijkt erop dat gegevens die met betalingen samenhangen buiten schot zijn gebleven. Yahoo verdenkt een buitenlandse overheid van het hacken van haar servers.

Yahoo liet inkomende berichten scannen

Daarnaast kwam er nog een ander probleem op privacyterrein aan het licht. Twee weken na openbaring van het hackschandaal bleek dat Yahoo op haar servers zelf scansoftware had aangebracht. Hiermee stelde het bedrijf de Amerikaanse inlichtingendiensten in de gelegenheid om alle inkomende berichten te doorzoeken. Yahoo beroept zich op haar wettelijke verplichtingen, maar wees er onlangs op dat haar eigen beveiligingsteam bij deze actie zou zijn gepasseerd. Yahoo heeft nu in een brief aan James Clapper, directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, om meer helderheid gevraagd.

Goede kwartaalcijfers voor Yahoo

Hoewel Verizon mogelijk haar bod met 1 miljard dollar zou willen verlagen, wijst Yahoo topvrouw Marissa Mayer op de goede cijfers over het derde kwartaal. Met name de inkomsten uit video en mobiele diensten stegen, terwijl de omzet uit advertenties met 14 procent daalde. Het resulteerde in een omzetstijging van circa 80 miljoen dollar, terwijl de nettowinst meer dan verdubbelde naar 163 miljoen dollar. Mayer verwacht dat de jaaromzet over 2016 hoger zal worden dan eerst werd verwacht en zal uitkomen op 5,1 miljard dollar. Zij meent dan ook dat Verizon haar bod niet hoeft te verlagen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation