De Thaise beurs heeft enkele dagen geleden te maken gehad met een flinke dip, waar het land nog steeds niet helemaal overheen is. De dip werd veroorzaakt door nieuwe berichten over de verslechterde gezondheid van koning Bhumibol, de langst zittende vorst ter wereld. Het zou zo slecht met hem gaan, dat kroonprins Vajiralongkorn een bezoek aan een universiteit in Duitsland heeft afgezegd en direct teruggevlogen is naar Thailand. Volgens bronnen gaat het al enkele dagen slecht met de koning, hij zou een bloedvergiftiging en longontsteking hebben.

Beleggers vrezen voor onzekerheid en politieke instabiliteit

De reden dat de beurs direct reageerde op het nieuws over Bhumibol, heeft te maken met het feit dat beleggers onzekerheid en politieke instabiliteit vrezen na het mogelijke overlijden van de koning. Dit is natuurlijk niet zo raar, aangezien de koning al sinds 1946 aan de macht is in het land. Zou hij komen te overlijden, dan is onzekerheid en politieke instabiliteit onvermijdelijk.

Dip in Thaise beurs: de cijfers en de toekomst

De beurs in Bangkok daalde direct na de bekendmaking van het slechte nieuws over de koning, met maar liefst 7 procent. Uiteindelijk sloot de beurs 2,5 procent in de min en dit terwijl de oude koning nog gewoon leeft. Komt hij inderdaad te overlijden, dan zal dit een nog grotere invloed hebben op de Thaise beurs.

Wat er precies zal gebeuren in Thailand, is nog allemaal even afwachten. Even werd gedacht dat de koning al overleden was toen bekend werd gemaakt dat er een officiƫle mededeling zou volgen van de overheid, maar dit nieuws werd later weer ontkend. Mocht de koning wel komen te overlijden, dan zal dit hoe dan ook een negatieve invloed hebben op de Thaise beurs. Beleggers die actief zijn in Thailand of in bedrijven investeren die actief zijn in dit land, wordt aangeraden het nieuws over de Thaise koning goed in de gaten te houden.

UPDATE 17-10-2016: Inmiddels is bekend dat de Thaise koning is overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation