Volkswagen heeft in de Verenigde Staten een boete van maar liefst 2,8 miljard dollar (omgerekend 2,6 miljard euro) opgelegd gekregen vanwege het zogeheten dieselschandaal. Het Duitse autobedrijf kreeg de boete opgelegd van een Amerikaanse rechter nadat het bedrijf zes weken eerder schuld bekende in een schikkingszaak met de Amerikaanse justitie.

 

De truc die Volkswagen gebruikte om dieselauto’s milieuvriendelijker te laten lijken, is bij 600.000 voertuigen in de VS toegepast. Voor deze 600.000 voertuigen krijgt de autofabrikant dan ook een boete. Meer over de boetes die Volkswagen in de Verenigde Staten moet betalen, lees je op deze pagina.

 

Nog een rechtszaak met 1,5 miljard boete

De boete van 2,8 miljard dollar is niet de enige boete die Volkswagen moet betalen in de Verenigde Staten. In een andere rechtszaak, aangespannen door de Amerikaanse overheid tegen de Duitse autobouwer, moet Volkswagen namelijk 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro) betalen. Ook wordt er 11 miljard dollar door Volkswagen opzij gezet om de auto’s van de gedupeerde consumenten in Amerika terug te kopen. Dit bedrag komt omgerekend uit op ongeveer 10,3 miljard euro.

 

Volkswagen betaalt 4,3 miljard dollar aan Amerikaanse autoriteiten om verdere vervolging vanwege het dieselschandaal in de Verenigde Staten te voorkomen. In andere landen staat het bedrijf nog wel diverse rechtszaken te wachten.

 

Andere afspraken in de schikking

Volkswagen moet niet alleen geld betalen om de rechtszaken in de VS te schikken, maar moest ook onder andere schuld bekennen. Daarnaast moest het bedrijf forse hervormingen beloven en wordt er een onafhankelijke toezichthouder aangetrokken die de bedrijfsvoering van Volkswagen in ieder geval de komende drie jaar moet controleren. Al met al heeft Volkswagen dus veel last van het dieselschandaal, niet alleen in Amerika. Ook in andere landen staat de autobouwer hoge boetes en diverse schikkingen te wachten.

Dat cryptocurrencies in de afgelopen jaren steeds populairder geworden zijn zal geen verassing meer voor je zijn. Veel mensen hebben echter geen idee hoe ze een Bitcoin kunnen kopen, waar ze een Bitcoin om kunnen zetten naar een Ripple, enzovoorts. Ook de precieze werking van de blockchain, de techniek achter de Bitcoin is voor velen een raadsel. Om op een serieuze manier te kunnen handelen in digitale valuta, is het belangrijk om je vooraf goed in te lezen. Op deze manier voorkom je dat je onbewust grote financiële risico’s neemt! Een manier om meer te leren over cryptocurrencies is het lezen van het CryptoRevolutie ebook.

 

Het CryptoRevolutie ebook vertelt op een laagdrempelige manier wat de voor- en nadelen van cryptocurrencies zijn, hoe je kunt handelen in Bitcoin, Ethereum en andere munten, hoe de populariteit van cryptocurrencies groeide, enzovoorts.

 

Inhoud van het CryptoRevolutie ebook

In het CryptoRevolutie ebook wordt aandacht besteed aan de verschillende onderdelen van de markt in cryptocurrencies. Zo wordt uitgelegd waarom de huidige populariteit van deze cryptocurrencies geen hype is, maar een ware revolutie. Vaak wordt gezegd dat de populariteit van deze munten een zeepbel is, die na een aantal jaar zal barsten. Het CryptoRevolutie ebook legt je echter uit waarom dit absoluut niet het geval is. Met duidelijke argumenten wordt beschreven wat de voordelen van cryptocurrencies zijn.

 

Ook wordt er in dit boek uitgelegd hoe je de waarde van een cryptocurrency in kunt schatten. Zeker wanneer je in cryptocurrencies wilt gaan investeren is het van groot belang dat je weet op welke punten je moet letten. Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om te investeren in fondsen met meerdere cryptocurrencies, waardoor je eerst op de expertise van anderen kunt vertrouwen.

 

Slimmer investeren met het CryptoRevolutie ebook

Doel van het CryptoRevolutie ebook is onder meer om mensen bewust te maken van de voordelen die cryptocurrencies voor de gehele samenleving kunnen hebben. Door eerst meer te leren over de manier waarop je in deze digitale valuta kunt investeren, is de kans op een groot financieel verlies daarbij aanzienlijk kleiner. Op het moment dat je dit boek gelezen hebt weet je precies hoe je een munt op waarde kunt schatten, op welke manier je munten op een veilige manier op kunt slaan en hoe je deze kunt kopen.

 

Een tipje van de sluier: sla je cryptocurrencies altijd in een persoonlijke digitale portemonnee op! Door munten in de portemonnees op een exchange te laten staan loop je het risico gehackt te worden en veel te verliezen.

Doordat de markt met cryptocurrencies nog in z’n kinderschoenen staat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je geld investeert. Het zou immers zonde zijn als je een groot bedrag verliest! Met het CryptoRevolutie ebook voorkom je dit.

De handel in cryptocurrencies heeft in de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen, wat geleid heeft tot een flinke toename van het marktvolume. Er zijn verschillende manieren om in cryptocurrencies te handelen. Neem bijvoorbeeld Crypto500, een Nederlandstalige exchange voor beleggingen in cryptocurrencies. Via Crypto500 kun je relatief eenvoudig verschillende soorten cryptocurrencies aanschaffen en bewaren. Denk bijvoorbeeld aan Ripple, Bitcoin en Ethereum. Naast deze bekende cryptovaluta worden er verschillende kleinere cryptocurrencies aangeboden. In welke digitale valuta investeer jij via Crypto500?

 

Voordelen van beleggen via Crypto500

Beleggen via Crypto500 biedt je verschillende voordelen als belegger. Het voornaamste voordeel van deze exchange is het feit dat Crypto500 een Nederlands bedrijf is. Dit komt wellicht betrouwbaarder over dan veel buitenlandse exchanges. Daarbij is de uitleg op de website van Crypto500 makkelijker te begrijpen, als je nieuw bent in deze handel. Op de website van Crypto500 vind je een uitleg over verschillende cryptocurrencies, de werking van het platform en de organisatie achter deze exchange.

 

Is alles duidelijk? Tijd om geld te verdienen met cryptocurrencies! Voordat je een eerste aankoop doet is het raadzaam om informatie op te zoeken over de digitale valuta die je via Crypto500 wilt kopen. Kijk bijvoorbeeld naar het volume van een munt, het team achter de munt, enzovoorts. Op deze manier kun je voor jezelf een inschatting maken van de komende stijgingen of dalingen in de waarde van de digitale valuta. Koop nooit op een piek, maar wacht altijd tot een dip. Zo kun je goedkoop inkopen en zal je rendement op termijn hoger zijn!

 

Direct handelen via Crypto500.nl

Om te kunnen handelen via het platform van Crypto500 dien je eerst een account aan te maken. Het aanmaken van een account is gratis en geeft je de mogelijkheid om direct aan de slag te gaan. Bij Crypto500 is het mogelijk om via je mobiele telefoon of computer te handelen. De mogelijkheid om mobiel te handelen wordt bij lang niet iedere exchange geboden en is zodoende een extra voordeel aan Crypto500. Ook biedt Crypto500 de mogelijkheid om eerst met een oefenaccount te handelen in cryptocurrencies. Zo krijg je een goed beeld van de risico’s en de mogelijke rendementen van deze handel.

 

Let op: je handelt hier niet in Bitcoin of Ethereum, maar handelt in de stijging of daling van de waarde van een munt. Het is zodoende niet mogelijk om een cryptovaluta naar een eigen digitale portemonnee over te zetten. Zo loop je ook geen risico de Bitcoin of Ethereum te verliezen bij een hack.

Sanoma heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een negatief resultaat behaald. Het bedrijf is in de rode cijfers gedoken in de eerste drie maanden van het jaar, voornamelijk door de verkoop van de Nederlandse SBS-televisiezenders aan Talpa. Talpa is het mediabedrijf van John de Mol. Door de verkoop van de Nederlandse SBS-televisiezenders, moest het moederbedrijf van Libelle, Donald Duck en Nu.nl een flinke afschrijving noteren voor het eerste kwartaal.

 

Verlies voor Sanoma: de cijfers

Uiteindelijk kwam Sanoma onder de streep 423 miljoen euro tekort. Kijken we naar dezelfde periode in het jaar ervoor, dan zien we dat Sanoma toen quitte speelde. Wordt het eenmalig resultaat buiten beschouwing gelaten in de cijfers en wordt er vooral gekeken naar de kernactiviteiten van het bedrijf, dan is het beeld al positiever. Sanoma deed het namelijk goed in thuismarkt Finland, maar ook in Nederland en België. In deze landen werd er veel op de kosten gelet en trok hierdoor de winstgevendheid van Sanoma aan. De verkoop van SBS en de bijbehorende afschrijving is de enige uitzondering op het beleid van kostenbesparingen.

 

Advertentie-inkomsten nog altijd onder druk

De advertentie-inkomsten van Sanoma staan al een tijdje onder druk. Dit kwam dit kwartaal onder andere door Pasen, dat in het tweede kwartaal viel. Hierdoor vielen de bijbehorende paasreclame’s ook in het tweede kwartaal en was het eerste kwartaal iets minder voor Sanoma. Verder geeft Sanoma ook aan dat het in België wat minder gaat met de advertentie-inkomsten. Hoe dit komt en wat Sanoma hieraan gaat doen, is verder niet toegelicht door het mediabedrijf.

 

Talpa is nu de volledig eigenaar van de Nederlandse televisiezenders die onder SBS vallen. Het gaat om SBS6, Veronica, Net5 en SBS9. Voorheen had Sanoma nog 66 procent van de aandelen van het bedrijf, maar nu heeft Talpa deze aandelen overgenomen.

 

Wederom nieuws in de overnamestrijd van AkzoNobel. Het Nederlandse verf- en chemiebedrijf heeft in een officiële verklaring namelijk aangegeven niet op het verzoek van aandeelhouders in te gaan. Enkele aandeelhouders van het bedrijf willen een buitengewone aandeelhoudersvergadering inplannen, om over de positie van de president-commissaris Antony Burgmans te stemmen.

 

Afwijzen verzoek is volgens de wet

In de verklaring over het niet inplannen van de buitengewone aandeelhoudersvergadering, geeft AkzoNobel onder andere aan dat dit gewoon mag volgens de wet. Volgens de wet hebben aandeelhouders met minimaal 10 procent van de uitgegeven aandelen namelijk het recht om een verzoek in te dienen voor een bijzondere aandeelhoudersvergadering. Het is vervolgens aan de commissarissen van het betreffende bedrijf om te bepalen of dit verzoek goedgekeurd wordt. Hierbij moet er sprake zijn van een redelijk belang. Dat AkzoNobel het verzoek heeft afgewezen, mag dus gewoon.

Volledige steun voor Antony Burgmans

Enkele aandeelhouders van AkzoNobel willen stemmen over de positie van Antony Burgmans binnen AkzoNobel. Dit willen zij onder andere omdat hij weigert de onderhandelingen aan te gaan met het Amerikaanse PPG Industries, dat AkzoNobel over wil nemen. Volgens de commissarissen van het bedrijf, die het verzoek dus weigeren, is een buitengewone aandeelhoudersvergadering over de president-commissaris van AkzoNobel “onverantwoordelijk, disproportioneel, schadelijk en niet in het belang van het bedrijf”. Ook wordt de volledige steun voor Brugmans uitgesproken.

 

Elliot Advisors is de aandeelhouder die het meest uitgesproken tegen Burgmans is. Een vertegenwoordiger van dit bedrijf, die in de vergadering van AkzoNobel even het woord nam, werd vooral met boegeroep ontvangen. Het lijkt dus dat niet alleen de commissarissen van AkzoNobel Burgmans steunen, maar dat de meeste aandeelhouders dit zelf ook doen. Veel aandeelhouders vinden het beleid van AkzoNobel rond de mogelijke overname door PPG Industries niet goed, maar zijn het ook niet eens met het aanwijzen van één enkele zondebok.

 

Na de sterke rally’s van vorige week, nemen veel beleggers hun winst op edelmetalen. In plaats van verder in edelmetalen te investeren, stappen ze nu massaal over in olie- en cacao ETP’s. ETP’s worden ook wel Exchange Traded Products genoemd en zijn passieve beleggingsproducten met hetzelfde rendement als een bepaalde markt. Over het algemeen volgen ETP’s, net zoals ETF’s, een bepaalde benchmark of index.

 

Veel uitstroom bij goud

Goud is dicht in de buurt gekomen van het koersdoel van 1300 dollar per troy ounce. Nu stappen veel beleggers juist uit deze veilige haven: er was een uitstroom van 30 miljoen dollar bij diverse goud ETP’s.

 

De beleggers die goud nu links laten liggen, lijken naar olie- en cacao ETP’s te gaan. Er is sprake van een opportunistische instroom in olie ETP’s, onder andere door een correctie in de olieprijs enkele dagen geleden. Dit kwam door teleurstellende cijfers over de Amerikaanse olievoorraad. Deze voorraad was minder gedaald dan gedacht.

 

Prijsdaling in cacao trekt beleggers aan

Net zoals olie, is ook cacao op dit moment erg populair onder beleggers van over de gehele wereld. Dit komt onder andere door spotprijzen voor cacao in New York en Londen. Deze prijzen bereikten onlangs het laagste niveau in vier jaar tijd. De cacaoprijs is de afgelopen maanden met 42 procent afgenomen. Het is een van de slechtst presterende commodities, maar daardoor wel erg goedkoop aan te schaffen. Waar goud nu erg duur is, is cacao erg goedkoop. Veel beleggers steken het geld dat ze voorheen in hun veilige haven staken, nu daarom in cacao. Doen nog meer mensen dit, dan gaan de prijzen vanzelf stijgen. In dit geval zijn er veel beleggers die flinke winsten maken.

 

Toch zijn er veel beleggers die hun geld gewoon in goud ETP’s laten zitten. Er zijn namelijk nog steeds diverse politieke- en economische onzekerheden en in onzekere tijden investeren veel beleggers toch het liefst in goud.

 

 

Deutsche Bank heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim twee keer zo veel winst geboekt als een jaar eerder. Dit komt onder andere door flinke bezuinigingen bij de grootste bank van Duitsland. Er werd veel geschreven over de grote bezuinigingen bij Deutsche Bank en de berichten waren lang niet altijd positief, maar nu zien we dat de bank zeker niet voor niets bezuinigd heeft.

 

Verdubbelde winst voor Deutsche Bank: de cijfers

De nettowinst van Deutsche Bank kwam in het eerste kwartaal van 2017 uit op een mooi bedrag van 575 miljoen euro. Kijken we naar de winst over dezelfde periode van vorig jaar, dan zien we dat het bedrag toen op 236 miljoen euro lag. Het is knap dat Deutsche Bank zo veel winst heeft gemaakt, want de totale opbrengsten van de bank daalden met 9 procent naar 7,3 miljard euro. De verdubbelde winst lijkt dus vooral veroorzaakt te worden door bezuinigingen, die volgens topman John Cryan eindelijk hun vruchten beginnen af te werpen. Hij verklaart: “we hebben een stevige basis gelegd waarmee we weer goede resultaten kunnen halen”.

 

Buffers Deutsche Bank verstevigd

Deutsche Bank stond vorig jaar onder druk door grote zorgen over de toekomstperspectieven van de bank. Dit kwam onder andere door juridische beslommeringen, die de bank twee jaar achter elkaar opzadelden met miljardenverliezen. Nu heeft Deutsche Bank zijn buffers echter verstevigd. De bank is nog niet klaar met het oppoetsen van de gehavende balans, maar het gaat zeker beter. Een gedeeltelijke verkoop van de afdeling vermogensbeheer moet in de komende twee jaar nog 2 miljard euro opleveren. Met dit bedrag hoopt de bank de balans nog meer op te poetsen. De gedeeltelijke verkoop van de afdeling vermogensbeheer wordt waarschijnlijk door middel van een beursgang geregeld.

Leningen moeten altijd worden terugbetaald. Want uiteindelijk wordt er altijd iemand gedupeerd als afbetaling achterwege blijft. Het geld dat je leent wordt immers door andere mensen beschikbaar gesteld.

Schuldeiser grijpt achter het net

Blijft terugbetaling achterwege, dan kan de partij die het geld uitleende bepaalde rechtsmaatregelen toepassen. Zo kan er bijvoorbeeld beslag op goederen worden gelegd, in een laatste poging om met de verkoop daarvan de lening alsnog terugbetaald te krijgen. Soms grijpen de bedrijven en personen die geld uitleenden achter het net. Dit gebeurt bij een faillissement. Gaat het bedrijf waaraan ze geld leenden failliet, dan wordt de schuld aan hen afgewaardeerd tot een lager bedrag. Soms gaat dit zelfs zover dat de schuldeiser nauwelijks nog een vordering overhoudt.

 

Faillissement als techniek

Het failliet gaan van bedrijven is iets dat vaak gebeurt. Deze regelmaat gaat zelfs zover, dat het faillissement soms nog slechts als een technische stap wordt beschouwd. Enkel bedoeld om een bedrijf weer voort te kunnen zetten. Door het failliet verklaren van het bedrijf wordt de schuldenlast die op de onderneming rust enorm gereduceerd. Steeds vaker vallen hierbij ook  slachtoffers onder de werknemers. Gaat een bedrijf failliet, dan staan zij wettelijk gezien op straat. Een deel van dit personeel wordt dan vaak ’teruggenomen’ bij het bedrijf, maar ziet salaris- en andere rechten in verschrompelde vorm terug. Steeds vaker kwam dit voor als het bedrijf nog op dezelfde dag gewoon weer werd voortgezet.

 

Europese Hof van Justitie grijpt in

Het faillissement werd zo wel een erg gemakkelijke methode om van je schulden en je dure werknemers af te komen. Daar heeft het Europese Hof van Justitie nu een stokje voor gestoken. Het Hof heeft het zogenoemde ‘flitsfaillissement’ aan de kaak gesteld. Bij een dergelijke manier van ‘failliet gaan’ maakt de top van het bedrijf vooraf afspraken over een doorstart met degene die het failliete bedrijf zal overnemen. Dit gaat dus buiten een curator om. Het Hof accepteert niet meer de negatieve gevolgen die werknemers van zo’n georganiseerd faillissement ondervinden. Zij krijgen dezelfde rechten als werknemers waarvan het bedrijf gewoon wordt overgenomen door een andere partij. Failliet gaan als goedkope en rechteloze methode van reorganisatie, behoort daarmee tot het verleden.

 

 

Wanneer een bedrijf goed draait, is het een heel stuk makkelijker om nieuw geld binnen te halen. Dit kan het bedrijf doen door nieuwe aandelen uit te geven, de kopers worden dan mede-eigenaar van het bedrijf. Een andere manier om geld binnen te halen, is geld lenen via een obligatielening.

Zekerheid bij Amazon

Zo ligt de Amerikaanse internetgigant Amazon bijzonder goed in de obligatiemarkt. Obligaties die het bedrijf eerder uitgaf, worden met winst verhandeld. Wat dat in de praktijk betekent? Obligaties dragen coupons die ieder jaar op een vaste datum recht geven op een rente-uitkering. Die wordt berekend over de waarde die op de obligatie gedrukt staat. Over deze nominale waarde van de obligatie ontvangt de obligatiehouder dan een bepaalde rente. In het geval van Amazon kan dit bijvoorbeeld een percentage zijn van 2,5% of 3%. Als beleggers veel vertrouwen hebben in een bedrijf, zijn ze bereid om de obligaties van een andere belegger te kopen voor meer dan de nominale waarde. Dit betekent dat de rente die ze in werkelijkheid over hun geïnvesteerde geld ontvangen, iets lager ligt dan de rente die op de coupon gedrukt staat. Ze hebben immers meer voor de obligatie betaald. Maar dit doen ze bij obligaties van Amazon graag, omdat ze heel zeker weten dat Amazon haar obligatielening op de vastgestelde datum zal terugbetalen.

Iedereen wil Amazon

Hoe ze dit zo zeker weten? Wordt naar de cijfers van Amazon gekeken, dan is het duidelijk dat dit internetbedrijf booming is. Alleen al sinds het begin van dit jaar is de aandelenkoers van het bedrijf met bijna 33 procent (!) gestegen. Wordt iets verder teruggekeken, over de afgelopen 5 jaar, dan steeg het aandeel Amazon met een kleine 400 procent. In zo’n bedrijf wil iederéén wel investeren.

Op weg naar de 1.000 dollar

Er wordt door toonaangevende analisten verwacht, dat de waarde van het aandeel Amazon iedere drie jaar zal verdubbelen. Naar verwachting wordt met de waarde van het aandeel heel spoedig de 1.000 dollar grens gepasseerd. Amazon blijft intussen bijzonder innovatief. Steeds worden nieuwe activiteiten uitgeprobeerd en nieuwe markten aangeboord. Veel beleggers die in een vroegtijdig stadium in Amazon belegden, zijn er rijk van geworden. Met name het beleggen in aandelen van het bedrijf bleek lucratief. Obligaties werden vooral gekocht om de beleggingsrisico’s goed te spreiden.

 

 

Niet alleen particulieren sluiten geregeld een lening af. Ook bedrijven maken veelvuldig gebruik van leningen en financieren daarmee hun groei. Zeker nu de rentetarieven zo laag zijn, is lenen zeer aantrekkelijk.

Blijven groeien is belangrijk

Niet alleen traditionele bedrijven streven naar uitbreidingsmogelijkheden. Ook een modern bedrijf als Fastned streeft een doorlopende groei na. Fastned runt hip ogende elektrische laadstations langs de snelwegen en in stedelijke gebieden. Het bedrijf is daarmee marktleider en wil dat ook graag blijven. Veel geld is afkomstig uit een investeringsfonds. Maar om te blijven groeien probeert Fastned ook particuliere financiering uit de markt te halen.

Flinke rentelasten de komende jaren

Het was om die reden dat het bedrijf onlangs een nieuwe obligatielening in de markt zette. De looptijd van deze lening zal 5 jaar zijn. Inmiddels is bekend welk bedrag Fastned ermee heeft opgehaald. Het gaat maar liefst om 7,7 miljoen euro, waarmee het bedrijf haar verdere uitbreiding kan financieren. Een enorme meevaller voor het bedrijf, maar het rendement van 6 procent was dan ook heel aantrekkelijk voor beleggers. Dit zal Fastned per jaar zo’n half miljoen euro kosten. Dat is best een risico voor een onderneming die nog niet zo erg snel groeit.

Fastned hoopt op snelle klantengroei

Natuurlijk lopen deze beleggers een flink risico. Fastned ontvangt per dag nog maar een zeer gering aantal klanten. Maar het bedrijf gokt erop dat dit in de nabije toekomst anders zal zijn. Rijden er op een bepaald moment meer elektrische auto’s rond, dan kan Fastned ze met snelladen bedienen. Volgens medeoprichter Bart Lubbers zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in de obligaties van het bedrijf. Dit terwijl Fastned nog steeds verlieslijdend is.

Voor blijven op waterstof

Met Fastned is het waarschijnlijk gewoon afwachten. Het aantal laadstations moet uiteindelijk rond de tweehonderd komen te liggen. Momenteel is het aantal operationele stations de zestig gepasseerd. Ook zal het bedrijf met een schuin oog kijken naar de ontwikkelingen die spelen bij het rijden op waterstof. Ook om deze ontwikkeling voor te blijven moet de onderneming zorgen voor een snelle groei.